Урок за слагане на игри PS3 CFW

Внимание! Урокът е насочен за потребителите с CFW – Custom firmware. Препоръчително да имате базови компютърни умения. Четете внимателно и не прескачайте редовете. Всичко е описано достатъчно подробно, за да бъде разбрано и от хора със слаби компютърни умения. Изчетете материала и стъпките по няколко пъти, преди да предприемате действия. Ако въпреки това имате някакви въпроси и неясности, може да ме потърсите чрез контактите за помощ. Приемам всякакви забележки по урока.

След като имаме хакната конзола Playstation 3 , идва следващата стъпка, а именно: Как да си сложим игри на конзолата. Най-честият проблем при хакнатите конзоли е пространството. Не може да имате конзола с обем на твърдия диск 40GB и да искате да играте 7-8 или повече игри. Игрите по принцип са малки – около 4-5GB, но стигат и до 30-40GB(заради филмчетата). Т.е. слагате една игра 35GB и се запълва пространството на нашата 40GB конзола(пример). За тази цел се продават мобилни твърди дискове(2.5` размер), идентични с тези на лаптопите. Сменяме твърдия диск например с 500GB и проблемът с пространството е решен.

Който има фърмуер под версия 4.55, препоръчвам обновяването му до поне 4.82 Ferrox или Rebug, тъй като при старите версии шансът да се срещне проблем е в пъти по-голям. На игрите на хакната конзола могат да се слагат допълнителни нива или модификации, може да се слагат преводи на Български, не хабят оптиката, защото се четат от хард диска, зареждат се 3 пъти по-бързо от хард диска и се играе онлайн(когато е инсталиран CFW фърмуер с най-новата версията). Единствен минус е потенциално проблематичната онлайн игра. От Sony няма да търпят дълго пирати авантаджии да ползват PSN мрежата и e въпрос на време да баннат нечестните играчи. BAN означава да блокират възможността да посещавате техния сървър и да играете online.

На различните версии на системния софтуер (3.55, 4.11, 4.34 и т.н.) на някои игри им трябват „фиксове“ за да тръгнат. Фиксовете са нещо като кракове за игрите и най-вече бяха приложими за версия 3.55, но тъй като тя отдавана остаря, при новите фърмуери няма нужда от фиксове, т.е. игрите се поставят в чист вид и се възпроизвеждат без проблем. Bерсии Ferrox, ReBUG 4.82 са достатъчно добри за да подкарат чисто копие на игра, без фиксове или кракове.

Като цяло стъпките са 2 – Сваляне и подготвяне на играта и качване на играта върху конзолата.

Игрите, свалени от интернет са в два варианта: копие на самия диск на играта или компресирани(архивирани) в RAR или някой друг архив. Повечето игри са качени в тракерите под формата на около 40-50 файлчета по ~100MB(в зависимост от размера на самата игра) в RAR или друг архив. RAR, ZIP, ACE, 7Zip са различни варианти за компресиране на файлове за намаляване на обема. Целта e по-лесно(бързо) теглене от интернет. Конзолата ни няма да разпознае или пусне такъв компресиран архивен файл. Необходимо е да разархивирате компресираните файлове, за да се стигне до нормален вид на копираната игра. Има главен стартов ZIP или RAR архив, единият повлича всички останали при разархивирането(избираме си произволен файл от всичките и го разархивираме, така той ще повлече всички останали). Получава се папка с играта, която вече е в чист вид и може да се качи върху конзолата.

Ето какво представлява една игра архивирана и свалена от тракер:


Игрите, които са точни копия от оригинален диск имат имена от типа на BLES12345 или BLUS67890 . Долу на картинката виждате името на папката на играта Naruto.

След това вече може да преминем към следващата стъпка: Качване на игрите на конзолата.

Методите за качване на игри са 3. Първият метод е чрез мрежова(FTP) връзка между конзолата и компютъра, вторият е чрез флашка или преносим хард, третият е копиране на игра от Blu-Ray устройството.

Първи метод: Мрежова връзка между конзолата и компютъра. Начините са качване на игри на конзолата чрез мрежова връзка са два:

Първи начин: Свързване чрез Рутер
Свързваме конзолата и компютъра към домашния рутер. Силно препоръчително е връзката да е по кабел. Ако свързваме конзолата по Wi-Fi има вероятност прехвърлянето на игра да отнеме часове наред.

Настройваме PS така, че да си получи адрес в рутера:
Отидете в настройките от главното меню на конзолата, изберете “Network Settings”, след това изберете “Internet Connection Settings“. Следвайте “Аuto“, “Wired Connection“. Изчакайте да присвои настройките. Натиснете X за да ги запазите и тествате връзката. Ако всичко е ОК, трябва да излезе Succeeded на Obtain IP Address и Internet Connection. Връщаме се в менюто, отиваме отново на Settings > System settings > System information . Вижте и запомнете IP-то, което е получила конзолата(например 192.168.1.2 или нещо подобно). Влизаме в Multiman, по подразбиране той пуска FTP Server. Инсталираме на компютъра програмата FileZilla и чрез нея достъпваме конзолата. Пускаме програмата и горе вдясно на мястото на хост пишем IP-то на конзолата, даваме след това бързо свързване и трябва да сме установили връзка с конзолата. В дясното прозорче се намира съдържанието на твърдия диск на конзолата. Влизаме в dev_hdd0 и ако нямаме вътре папка Games, си правим такава(десен бутон и кликваме „Нова папка„). Вътре в тази папка ще слагаме игрите.

Втори начин: Директна връзка между конзолата и компютъра с LAN кабел
Този вариант е за по-напреднали потребители, затова ще бъда кратък: Трябва твърдо да набиете IP адреси от една и съща подмрежа от двете страни: и от конзолата, и от компютъра. По този начин се осъществява мрежовата връзка между тях двете. Връзката отново се осъществява чрез FileZilla.

Може да свържете вече PS3 с компютъра, ако все още не сте го направили.

Втори метод: Чрез копиране на играта на преносим диск или флашка
Тук е момента да споменем, че PS3 вижда USB устройства, само ако те са форматирани с файлова система FAT32. Как да си форматираме устройството? Влизаме в Computer, даваме десен бутон на флаш устройсвото и кликаме Format.

След това избираме тези настройки и кликаме Start:

Друг важен момент е, че някои игри съдържат файлове по-големи от 4GB и не могат да бъдат записани на устройство с файлова система FAT32. За целта ще трябва да се ползва NTFS, която по подразбиране не се чете от конзолата и трябва допълнително да се слагат специални фърмуери, наречени Cobra. В секцията на новините ще намерите такива фърмуери.

Игрите качени на преносим диск или флашка се копират на системния диск на конзолата чрез Файлов мениджър. Multiman и IrisMan имат вградени такива.

Инсталация на игри чрез NTFS преносим носител(флашка или мобилен диск):

  1. Сдобийте се с копие на PS3 игра в чист вид (копие на диска).
  2. Ако големината на играта е повече от 4GB, форматирайте USB флашката/твърдия диск във файлова система NTFS
  3. Копирайте папката на играта на преносимия носител.
  4. Закачате преносимия носител към USB порт на конзолата.
  5. Използвайте Irisman (обикновено е инсталирана на конзолата след процедура от мен), изберете Start (от контролера) и отидете на File Manager.
  6. В левия прозорец най-отдолу трябва да се намира нашия преносим носител с име започващо „ntfs“
  7. В десния прозорец влезте в „dev_hdd0/Games“.
  8. В левия прозорец влезте в преносимия носител, селектирайте папката с играта с кръг и изберете Copy . Ще ви попита за потвърждение на копиране на играта.
  9. Изчакайте търпеливо да приключи процеса.
  10. Играта трябва да излезе в списъка на останалите игри.

Игрите се пускат чрез емулираща програма, пример за такава е Multiman. Обикновено при хакване на конзолата от моя страна, аз я слагам. Но ако я нямате, се тегли от новините в сайта или от интернет и се инсталира по същия начин, както PKG файловете. Или за недоразбралите: Файлът на multiman е PKG, слагаме го на флашка, която е с файлова система FAT32 . Отиваме главното меню на PS3, после в Games, избираме Install Packages и избираме от флашката файла multiman.pkg(пример е името, може и да е наименован по друг начин).
За да ви види програмата Multiman игрите от флашки и хардове, те трябва да са форматирани на FAT32. На флашката или харда трябва да създадем директория GAMES и вътре слагаме играта. Например в папката Games слагаме BLUS12345 или BLES56789 (имената са за пример , не променяйте имената на игрите, а ги копирайте както са изтеглени или разархивирани). Ето още един пример:
ФЛАШКА\GAMES\BLES01481 – така играта Naruto ще бъде видима от Multiman. После видима в Multiman, може да направим някой настройки: ако натиснем бутон триъгълник от джойстика може да я изтрием, може да я преместим на вградения(системния) хард или други опции. От системния(вътрешния диск в конзолата) хард вървят много по-добре. Същото важи и за оригиналните игри вкарани в Blu-Ray. Multiman и тях ги вижда, и те подлежат на настройка чрез бутона тригълник, т.е. и тях може да ги копираме на твърдия диск.

Успех!

Статията непрекъснато подлежи на промени, с цел подобрение на информацията за по-лесно усвояване от потребителя. Моля, ако имате предложения или забележки, ме потърсете чрез контактите на сайта.