Същност и предимства на хакването

Какво всъщност е хак, и каква ни е ползата от него?
„Хакване“ или модифициране на операционната система на конзолата води до разширяване на възможностите й. Чрез нея се байпасват защитите на Sony и става възможно инсталацията на Custom Firmware(CFW) или Homebrew enabler (HEN). Така получавате пълен контрол над хардуера и софтуера. На хакнатите конзоли може да се инсталират програми от трети източници като гейм мениджъри, плеъри, конзолни емулатор и други, с което използването на вашата конзола става още по-забавна.

Как да разберем дали PS3 е с инсталиран CFW?
Ако случайно сте си купили от някъде конзолата и не е било упоменато в обявата дали е хакната, можете да проверите като включите конзолата и отидете в подменюто Game. Ако имаме папка */app_home/PS3_GAME/ , означава че конзолата е хакната и може да се играят игри, свалени от интернет.

Предимства на отключената конзола(предимствата са за конзола с инсталиран CFW – модифициран фирмуер):
– Теглене на всякакви игри от интернет безплатно.
– На хакнатия PS3 може да се инсталират плеъри, които поддържат всякакви видеоформати, дори и субтитри на български.
– Може да се инсталират всякакви полезни програми чрез Package Manager в главното меню.
– Може да се играят PS1 и PS2 игри (чрез допълнително инсталирани програми/конзолни емулатори).
– Получава се достъп до цялото съдържание на системния хард диск.
– Може да се сменя ID(Identification)- помага в случай, че ви баннат конзолата от PSN.
– Не се хаби оптиката на Blu-Ray устройството, тъй като игрите се слагат директно на твърдия диск или се стартират от флашки или преносими твърди дискове. Това е един от най-големите плюсове, тъй като тези оптични устройства са много скъпи и дефакто конзолата(особено нехакната) си губи стойността без това устройство.
– Може да възпроизвежда игри на конзоли с повредено или липсващо Blu-Ray устройство.
– Може да се играят игри, преведени на български.
– Може да се слагат модове на игри.
– Не на последно място е контролирането на оборотите на вентилатора на конзолата(много важно, особено за по-старите модели!). Това е вторият най-голям плюс от хакването на конзола. Чрез допълнителна програма(например Control FAN Utility или вградена в някой гейм мениджър) се контролира ръчно вентилатора на конзолата. Защо да е предимство? Защото инженерите от Sony не са доизмислили охлаждането(дали е нарочно или не, не знам). Най-често след изтичането на гаранцията, конзолата си заминава от прегряване. Това важи най-вече за Phat конзолите. Между чиповете на процесора и видеото и радиаторите на конзолата има термоконтактна паста. Тя служи за по-бързо предаване на температурата от горещия чип към радиатора, охлаждан от вентилатора. Когато увеличим оборотите на вентилатора, дефицита на въздуха, минаващ през радиатора е по-голям и спомага за по-добро охлаждане на конзолата. Това е един много сигурен метод да се предпазим от YLOD. Какво е YLOD, може да разберете на тази страница.

Има ли вариант да се изтрие хака?
За съжаление хакът се изтрива много лесно – чрез инсталация на OFW версия над 3.55 . Съществуват няколко метода: чрез ъпгрейд от системното меню, чрез включване на опцията за Автоматичен ъпдейт, или при изискване на някоя игра за по-висока системна версия(в този случай може да се ъпдейтне без интернет директно от диска!). Бъдете много внимателни, ако конзолата има достъп до интернет!