PS3 – Видове модели и начини на хакване

Моделите на PS3:
До момента съществуват три модела на Playstation 3: PHAT, Slim, SuperSlim.
Първият модел с най-големи размери и лъскав корпус се казва PHAT, вторият с матов корпус и със средни размери се казва Slim и последният модел с най-малки размери е SuperSlim. SuperSlim печели класации за най-некачествената конзола, правена в последно време.

Методите на хак на PS3 конзола са три:
1.Чрез downgrade и инсталация на CFW(за конзоли, произведени до 2011).
Downgrade е процедура, която представлява извличане на съдържанието(дъмпване) на NAND/NOR чипа на конзолата чрез хардуерен програматор, пачване на извлечения дъмп и записване обратно в чипа на конзолата, изисква отваряне на конзолата.
2.Чрез използване на дупка във фърмуери 4.82, 4.84 и 4.85 и пачване на биоса в браузър режим и инсталация на CFW. Този метод е сравнително нов и е вероятно да бъде пачнат с нова версия на фърмуера, не изисква отваряне на конзолата.
3.Чрез използване на дупка във фърмуери 4.82, 4.84 и 4.85 и частично пачване на биоса, използва се най-вече за конзоли с datecode над 1A(Slim и SuperSlim): Методът се нарича HЕN, вероятно е да бъде запушен с нова предстояща версия на фърмуера.

Тук идва въпросът и каква е разликата между CFW (Custom Firmware) и HEN (Homebrew Enabler). HEN e вид орязана алтернатива на CFW (не е с пълните възможности на CFW). Налага се с всяко пускане на конзолата да се активира ръчно хака.

На кои модели може да се инсталира CFW:
1.Всички FAT чрез методи 1 или 2 и инсталация на модифициран фърмуер(CFW – custom firmware).

2.Някои SLIM модели(произведени до април 2011) чрез методи 1 или 2 и инсталация на модифициран фърмуер(CFW – custom firmware).
За да разберем кога е произведена конзолата поглеждаме DATECODE стикера на корпуса.

От Slim конзолите CFW поддържат само тези, които са с DATE CODE 9A/9B/9C/9D/0A/0B/0C/0D/1A/1B*/1C* .
*Не всички конзоли с datecode 1B и 1C подлежат на модификация посредством CFW.

Останалите SLIM конзоли с Date code 1D/2A/2B/2C/2D/3A не подлежат на методи 1 и 2 и на тях не може да се инсталира CFW. Засега тези модели може да се отключат частично, използвайки проектът HEN (Homebrew Enabler).

На снимката е показан DATECODE и точен модел на конзолата:

Каква информация ни дава стикерът?
Стикерът ни дава информация за MODEL NO. CECHH 03 / DATE CODE 8B
Datecode показва кога е произведена конзолата. Цифрата 8 означава 2008 година, а буквата е тримесечието „B“ ( например април, май или юни ). PHAT моделите могат да бъдат CECHA, CECHB, CECHC, CECHG и други.

3.SuperSlim:

Всички SuperSlim конзоли не подлежат на методи 1 и 2 и на тях не може да им се инсталира CFW. Засега на тези модели може да се отключат частично, използвайки проектът HEN (Homebre Enabler).

Методът HEN – частично пачване на флаш паметта
Сравнително нов метод, използващ браузъра за инжектиране и пачване директно във флаш паметта.

Игрането на PS1 и PS2 заглавия при този метод изисква задължително втори локален акаунт на конзолата с новосъздаден PSN акаунт(не трябва да се използва вече съществуващ акаунт с трофеи, история и т.н.). Поддържа фърмуер 4.85.

Проектът HEN разчита като цяло на разузнаване от потребителите, с цел улеснение качването на съдържание на конзолата. Той е орязана версия на CFW, но новата му версия поддържа програми като multiman, irisman, webman. Недостатъкът му е, че трябва да се активира всеки път с включването на конзолата. Препоръчително е игрите да се обрабоват в ISO формат, тъй като при игрите, качени в чист вид, има вероятност да създадат проблеми.

Допълнителна любителска информация за метод 1(downgrade):

Методът Downgrade или пачване на ros0 & ros1 във флаш паметта.

Как се проверява версията на фърмуера(системната версия)?
Пускаме конзолата. Отиваме в Settings/System Settings/System Information . Това изкарва информацията за софтуера, IP-то, MAC адреса и свободното пространство на конзолата. На картинката долу версията на фърмуера е 3.55(подлежаща на хак).

Коя версия на софтуера/операционната система/ може да се отключва?
Когато говорим за хак, версия на софтуера 3.55 OFW(official firmware) е подлежаща на хак, както и всяка по-ниска, например 3.50 OFW. Ако сте с по-висока, например 4.41 OFW , се прави пачване на флаш паметта в конзолата. Преди време това се извършваше чрез различни видове програматори, обикновено от професионалисти. Към днешна дата просто се инсталира HFW (хибриден фърмуер), който отваря дупка в сигурността, пачва се чрез уеб браузър флаш паметта и се инсталира свободно CFW. Следващото важно нещо е да разберем нашата конзола с какъв чип е.

Колко вида чипа има и за какво служат?
PS3 имат два вида чипове: NAND и NOR.
NAND = NOT Gate + AND Gate. Големина: 2 чипа по 128MB
NOR = NOT Gate + OR Gate. Големина: 1 чип 16MB
Това са видове флаш чипове в PS3, които съдържат целия фърмуер или част от него. Най-старите PHAT модели имат NAND(с големина 256MB) чип, който съдържа целия фърмуер. По-новите модели(включително SLIM) са с NOR chip(с големина 16MB), който съдържа част от фърмуера на чипа и останалата част на хард диска.

Как да разберем дали нашата конзола е с NAND или NOR чип?
Връщаме се отново на стикера, поглеждаме модела/серийния номер/:

Търсим по тези снимки:

За PHAT конзоли:

За SLIM конзоли:

За новото поколени SLIM и SuperSLIM(неставащи за инсталация на CFW).