Игри от USB

В тази статия ще разберем как да играем игри от USB носител(флашка или твърд диск). Полезно е в случаи, когато оптиката на конзолата не работи или чете твърде бавно дискове.

За целта ще ни трябва конзола с мемори хак, не е нужно да е чипната конзолата. Вижте софтуерен мод, за да разберете дали вашата конзола е съвместима с мемори хак.

Ако сме се уверили, че конзолата има хакната мемори карта, можем да пристъпим към стъпките за инсталация на игри върху преносим носител. Ако нямате мемори хак, а конзолата е съвместима с него, можем да ви го запишем. За повече информация – вижте Контакти.

Стъпка 1:
Сваляме нужните програми:
USBUtil ver 1.02 – Служи за разделяне на игрите на файлове по 1GB, изпълнява се от компютъра, от който записваме игрите.
OPNPS2LD.ELF – Служи за пускане на игрите от преносим компютър, изпълнява се от конзолата.

Стъпка 2:
Сваляме играта, която искаме да запишем. Играта трябва да е във формат ISO, ако не е в такъв, я конвертираме с помощта на UltraISO или аналогична програма.

Стъпка 3:
Подготвяме си предварително форматирана флашка в FAT32 формат. Препоръчително е да е празна. Записваме в нея предварително свалената OPNPS2LD.ELF.

Кликваме с десен бутон върху нашата флашка в My Computer и избираме Format.

Избираме файловата система да е FAT32(1), чекваме Quick Format(2) и кликваме Start(3).

Върху вече форматирната флашка записваме предварително изтегления OPNPS2LD.ELF.

Стъпка 4:
След като сме се уверили, че имаме копие на играта в ISO формат, отваряме вече изтеглената програма USBUtil ver 1.02.
Кликваме File -> Open ISO to create Games

В секцията Source(1) избираме пътя до ISO копието на играта. От долното прозорче ISO(s) to convert(2) избираме нашия ISO файл, в случая GOW.iso. В секцията Destination(3) избираме къде да се запише преработената игра. Можем да изберем директно върху флашката да записва, което в случая е E:\. Избираме Media type(4) да е DVD. Може да преименуваме играта от Name of the game(5).Кликваме бутона Create(6) и започва да конвертира играта върху флашката.

Изчакваме да приключи операцията, може да отнеме няколко минути.

След приключването на записа, в главната директория на флашката ще видим подобни файлове:

Стъпка 5:
Слагаме флашката в USB порт на конзолата и я включваме с предварително сложена хакната мемори карта.
От менюто избираме uLaunchELF. Ще се отвори меню, подобно на файлов мениджър. Избираме Mass, което в случая се явява пътя до преносимия носител. Избираме програмата OPNPS2LD.ELF.

Стъпка 6:
След като зареди програмата, се отварят настройките ѝ от Settings. Правим ги така, както са на фигурата отдолу:

Стъпка 7:
Излизаме от това меню и избираме Save Settings. След това назад(O на джойстика) и натискаме (X на джойстика), за да зареди списъка с игри от преносимия носител. Избираме играта, която искаме да играем и я потвърждаваме. Изчакваме да зареди.
По време на зареждането ще премигва екрана в различни цветове, това не трябва да ви притеснява, индикира, че играта възпроизвежда.