Записване на игри за софтуерен мод за PS2

Как се слагат игри? Описал съм възможно най-подробно как да запишем игра на диск, така че и най-обикновеният потребител да може да се справи:

Играта(ISO или някой друг image формат), предварително изтеглена, се пачва чрез Patcher програма, която прави image файлът да прилича на DVD-Video диск и PS2 го вижда като такъв диск. След като пачнете играта се записва чрез ImgBurn (или която и да е друга програма, но тази е за предпочитане) на DVD диск. Хубаво е да ползвате качествени DVD+R, за да може конзолата да ги чете безпроблемно. Препоръчвам марки като: Sony, TDK, Verbatim(ако са Made in Taiwan). Всякакви други дискове е силно препоръчително да се избягват, най-вече тези от Kaufland(или други плод-зеленчуци), Princo, Maxxel и други китайски истории.

Линкове за изтегляне на нужните програми:
ESRPatcher Pro – програма за пачване на image файловете.
IMG Burn 2.5.5.0 – програма за записване на image файлове върху дискове.

Сваляне и пачване на игра:

1. Сваляме от сайта в секцията Файлове програмите IMGBURN и ESR Disc Patcher. Едната е запис на дискове, другата е за пачване на image файловете. По-надолу е обяснено подробно за тях.

2. Сваляме произволна игра от който и да е тракер (задължително играта да е за PS2, защото има доста оплаквания, че не тръгват игрите, без да обръщате внимание за какви платформи са).

3. Не винаги, но обикновено папката, в която сваляте играта, е пълна с RAR файлове, които трябва да се разархивират. Това става като отидете с мишката върху който и да е от тези малки файлчета и щракнете върху него с десен бутон на мишката, изберете от падащото меню Extract Here (Разархивирай Тук); (ще трябва да си инсталирате за целта WinRAR или някоя подобна разархивираща програма, ако нямате такава), в следствие на което се получават един или два файла, от които единият задължително е с разширение (.iso, .mdf, .bin ,nrg или някой друг image файл) и е с големина от 1GB, като понякога стига и до 5-6GB.

Това е главният файл, който ни трябва за запис върху диск. В другия случай при сваляне на игра откриваме имидж файла в чист вид, който не се разархивира, а директно се пачва.

4. Този файл с гореспоменатото разширение трябва в общи линии да се „пачне“ преди да се запише с програма за писане на дискове (в случая програмата се казва IMGBURN и по-надолу съм обяснил защо се спираме точно на нея). След като вече сте изтеглили esr disc patcher(първа стъпка) и сте я сложили на удобно за вас място(в моя случай съм я сложил в директорията на играта), и разбира се след като сте изтеглили играта и сте я разархивирали, както е обяснено по-горе, стартирате програмата, натискате бутона с многотчието, след което се отваря „браузър“ с подканяне да изберете желания от вас image файл, който да бъде пачнат.

Тук обръщам особено внимание на реда с надпис Files of type, в който по подразбиране е даден да отваря само .iso , .mdf и .bin файлове, така че някой път не се учудвайте ако в папката където сте сигурни, че сте разархивирали вече имидж файла, не ви намери нужния файл. След това избирате image файла с левия бутон на мишката и давате OPEN (бутона долу вдясно), след което в едно още по-малко прозорче, ако всичко е нормално и сте избрали правилния файл, ще ви изпише надпис „Patch process success“.

5. И така, вече нашият имидж файл успешно е „пачнат“ и не ни остава нищо друго, освен да го запишем с програма за писане на дискове (моя съвет е да пишете с IMGBURN – лесна е за експлоатация, безплатна е, което значи че няма да търсите постоянно пачове и кракове и не на последно място , а според мен даже трябва да е на първо – пише абсолютно всички познати image фалове (да не ги изброявам тук), а също така има и настройка за Български език, което я прави още по-достъпна за обикновения потребител. Качеството на дисковете също не е за пренебрегване.

Записване с ImgBurn

1. Върху ISO файла кликваме с десен бутон и даваме open with

2. Избираме с каква програма да го отворим (в случая с ImgBurn)

3. Избираме скоростта и записваме, като е препоръчително да не е с по-ниска скорост от 4х и по възможност не по-висока от нея.

4.Изчакваме записа и след това поставяме диска в конзолата и играем.

Слага се записания диск в конзолата и от менюто избираме ESR.

Подкарването на игра, която е в CD формат, а не в DVD, е възможно само, ако имате конзола с модел No. SCPH-7500x и разполагате с USB HDD, но вече при по-горните модели …7700х,7900х,9000х е невъзможно (х е цифра без значение в момента, която по принцип означава региона, за който е правена конзолата, например 4 е за Европа, 3 за Великобритания, 1 за Северна Америка и т.н.).

ВАЖНО!
# Подкарването на игри от външен USB хард диск или флашка не е препоръчително, тъй като USB портът на конзолата е 1.1, тоест много по-бавен трансфер от по-новия стандарт, който е 2.0. Поради тази причина игрите ще ви насичат и няма да изпитате нужното удоволствие и наслада. Препоръчвам запис на 4.7GB КАЧЕСТВЕНИ DVD дискове, в днешно време се продават на нищожна цена, а и ще можете да си колекционирате любимите заглавия.