PS4 Exploiting

4 години след излизането на PS4 на пазара имаме най-накрая напълно функциониращ хак. През това време бяха намерени неведнъж дупки, бяха подкарвани емулатори, бяха излезли чипове и много други, но нищо не беше ефективно(поне достатъчно дълго) както досега.

PS4 вече е хакнат и хакът е напълно функционален – пускане и стартиране на програми, пълна свобода за инсталиране и стартиране на бекъпи, било то свалени от нета или такива, които сами сме си рипнали, качване на игри и т.н.

Накратко най-важното:

Условия за хакване. Конзолата трябва да е с фърмуер 4.05/4.55/5.05/5.07. Ако е по-нисък – може да се ъпдейтне, ако е с по-висок – за съжаление не може да се прилага. Няма значение какъв е моделът – Phat, Slim или Pro.

Ъпдейтване. Ъпдейтът до 5.05 може да стане единствено и само с предварително изтеглен файл върху флашка. Ъпдейтването през интернет ще качи версията над 5.05 (вероятно 5.55) и хакът няма да е приложим.

Пускане на хака. Хакът е на базата на Web-Kit exploit(много подобно на ps3xploit), зарежда се от браузъра на конзолата, като файловете за целта могат да се хостнат или да се ползва готов сайт(трябва да се внимава кой сайт се ползва). Хакът стартира playload, като има различни такива с различна цел.

Различните PlayLoad. Вече има десетки такива с разнообразни функции, но основните са три:

  • Holy Grail – PS4Hen, който позволява пускането на инсталирани PKG файлове – приложения или бекъп игри
  • PlayLoad за рипване на игри
  • FTP сървър – за качване на съдържание

Недостатъци:

  • Хакът не е постоянен, трябва да се зарежда след всеки рестарт на конзолата.
  • Поради зареждането на хака с всяко включване на конзолата, се изисква постоянна връзка с интернет.
  • Ако конзолата се ъпдейтне, хакът повече няма да има възможност да се зарежда. А съобщение за ъпдейт излиза при пускането на всяка игра. Изключително неподходящо за ползване от малки деца.
  • Игрането онлайн с хак автоматично осигурява бан на конзолата.
  • Могат да се играят само игри, изискващи версия на фърмуера 5.07 или по-ниска. С други думи – игри излизали до 01.2018 г. (в редки случаи и малко след това).

Как да си хакнем конзолата с 5.07/5.05 Exploit:

Вижте PS4 Exploit 5.07/5.05

Въпреки че хакът е напълнофункционален, все още всичко е в зародиш и едва тепърва започва развитието около хакването на PS4 сцената. В момента се работи здраво и върху хакването на версии 5.53 и 5.55, като дори и фърмуерите са близо до реализация. Разработчикът Deank(създателят на култувото PS3 приложение Multiman) дори работи над нова версия за PS4.