Информация за може би първия работещ хак на PS4

От няколко седмици върви слух за метод за качване или клониране на PSN игри. Главно информацията идва от Бразилия, където модъри и сервизи предлагат качване на PS4 игри срещу заплащане, информацията идва от техни реклами/обяви, техни клиенти и дори няколко клипа във фейсбук.

Първоизточникът (поне се предполага) е човек с инициали SONIC_FPS, познат още, като SONIC_BH, неговата обява може да се види тук : www.rewtec.com

Докато модърите и програмистите се чудиха дали и как е възможно, от Sony изглежда са блокирали метода, или поне за някой конзоли, с последния фирмуерен ъпдейт 2.51. Информацията е разкрита (или събрана) от cfwprophet. В общи линии изпълнението е лесно.

Нужен е начин за четене и записване на NOR паметта на конзолата, което отдавна е възможно с програмата PS4 AC1D Flash Tool и Teensy2.0 програматор (повече за метoда тук). Стъпките са следните:

  • Логване с PSN акаунт със закупени игри
  • Активиране на акаунта като мастър
  • Сваляне на игри
  • Дъмпване на NOR-а на конзолата – това сваля и информацията за акаунтите
  • Деактивиране на акаунта
  • Флашване на вече извадения NOR – връща информацията за акаунтите в първоначалния му вид
  • Акаунтът отново е активиран и игрите могат да се ползват

Ето какво се получава : Акаунтът е активиран като Master на дадената конзола, всички свалени игри могат да се ползват неограничено от всички акаунти на конзолата, не само активираният. Но за Sony и PSN акаунтът е деактивиран и за тях никой не го ползва и може спокойно да го активираме на следващата конзола и така със споменатия метод до безкрай. Така на практика един акаунт със закупени един път игри, може да се ползва на неопределен брой конзоли. Купуваш 1 игра – ползват я 100 човека.

Според автора на информацията, след ъпдейт 2.51 , опита за пренаписване на NOR-а води до директен брик. Друг човек с име Marcelo Alves твърди, че методът все още работи, но само на конзоли с дънна платка SAТ, тези с платка SAA брикват сед флашване на NOR-а.

Информацията е събрана от няколко източника, но достоверността ѝ навярно все още трябва да се доказва. Метода е лесно изпълним, всеки който се е занимавал с модване на PS3, може да го направи, инструментите и знанията за дъмпване на NOR паметта са аналогични.