PS4 AC1D Flash-Tool

От самото излизане на PS4, хакерите се борят за свалянето на защитата на конзолата. За няколко месеца вече имаме успех, ще представим PS4 AC1D Flash Tool – програма за запис/четене и валидиране на NOR паметта на PS4. Да, PS4 отново използва NOR памет както при PS3.

Линк за сваляне на програмата: www.file-upload.net

Ако някой иска или се опитва да направи каквато и да е модификация по софтуера на PS4, NOR паметта е първото място, от което трябва да се почне. Метода за извличане на вътрешната памет може да стане с хардуерен програматор(наречен още флашер) Teensy 2.0, метода съществува от броени месеци след излизането на PS4. За сравнение извличането на NOR/NAND на PS3 беше възможно 4 години след дебюта на конзолата.

Така изглежда програмата :

Програмата може да чете и пише информация от/в NOR чипа на PS4, показва информация за системата, разархивира съдържанието на фирмуера, също така може и да запазва информацията и базата данни в текстов файл, има и опция за валидиране (дали има грешка при тегленето на фирмуера от чипа), като валидирането не е сигурно и има доста да се доизпипва. Инструментът върви с изпълним файл (.exe), който прави проверка дали Python 2.7 и Python Serial са инсталирани и ако не са, го прави.

Програмата не носи никакви ползи за обикновения потребител, ползването на хардуерен флашер е само за разработчици, програмисти или други , които искат да експериментират с PS4 конзолата, а такива със сигурност не липсват. Има много хора, които разучават PS4 конзолата, има MIRC канали пълни с любители, които всекидневно обменят опит. Тази информация от месеци се събира и описва в сайта www.psdevwiki.com.