Playstation 4 вече е на пазара, но с редица дефекти

PS4 е едва от няколко дни на пазара, но са на лице редица проблеми. Още преди официалното излизане на PS4, имаше случаи на дефектни конзоли, получени по-рано от някои блогъри/новинари с вероятен дефект в HDMI порта, но това е само един от многото проблеми.

На хоризонта има редица други проблеми. За начало почти всички имат проблем с логването и/или ползването на PSN(PlayStation Network), което би трябвало рано или късно да се оправи.

Има случаи на брик(повреждане на софтуера и невъзможност за използване на конзолата) след ъпдейт, проблеми със софтуера, проблеми с картината и най-лошият от всички – проблем с прегряването. Ако се поразровите в ps3hax.net , ще намерите и доста примери(списъци), съставени от хора, имали честта да получат своята дефектна бройка.

Естествено отговорът на Sony не закъсня, но официалното им становище е, че това са единични случаи с проблемните конзоли:

Има информация за шепа хора с проблеми с тяхната PlayStation 4 система. Това е в нашите очаквания за представянето на нов продукт и по-голямата част от отзвука е поразително позитивен. Ние много стриктно наблюдаваме всички нови докладвания, но смятаме, че са изолирани случаи и са на път за голямото стартиране.

Има няколко случая с проблеми, които са докладвани, което ни кара да вярваме, че няма проблем, който да обхваща широк процент от конзолите. Броят на дефектни системи е по-малък от 4% от броя на всичките конзоли до момента, което е в нашите очаквания за нов продукт.

Като оставим настрана отговора от Sony, изглежда, че дефектните PS4 се умножават пропорционално с всяка продадена бройка. Огромно количество конзоли, продадени от сайта Amazon.com се оказват неработещи. Негативния отзвук е огромен, кажи-речи всеки трети получава дефектна конзола, показателни са коментарите, оставени за отзвук в сайта на амазон, ако се разчетете в коментарите, всеки трети е описан като DOA – мъртъв при получаване (dead on arrival).

Рейтингът на продукта също е показателен – от 2000 продадени бройки, 600 са оценени с по една звезда, може да се досетим защо.

Потребителите също така не са и доволни от поддръжката на Amazon, отказва се замяна на повечето повредени конзоли и хората са принудени да ги изпращат за поправка в сервизите на Sony. Явно за момента всички поръчки от Amazon.com са оставени на изчакване, поради зачестилите оплаквания.

Проблемът DOA вече си има и име: Blue Light of Death – синята светлина на смъртта. Представлява мигаща синя светлина на повърхността на конзолата. Изглежда ето така:

Същността на проблема е, че конзолата не изкарва никаква картина и не подава никаква реакция за живот, някои получават конзолата си директно в този вид, а други след кратко използване. Ако се поразровите из YouTube, ще намерите не един клип от потребител, демонстриращ дефектна PS4 конзола.

Очаква се втори отговор от Sony в отговор на зачестилите оплаквания от дефектни конзоли.